keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Sokeriton ja viljaton suklaakakku

Jokunen vuosi sitten jouduin pitkällisten mahaongelmien takia jättämään gluteeniviljat pois ruokavaliostani. Monet kummasteli sen jälkeen, että eikö se ole kamalan hankalaa. Että mitä minä sitten oikein syön? Melkein kaikkea paitsi leipää ja kakkua, vastasin.

Eikä se ollut kovin hankalaa, hiukan suunnittelua vaativaa vaan. Mutta se olikin vasta alkua.

Joku muukin nimittäin kropassani napsahti samalla kun gluteenittomuus pisti mahan kuntoon. Rakas ja ainoa ihoni meni ihan yhtäkkiä todella kipeään ja ikävään kuntoon ja muutenkin oli sellainen yleisfiilis, että joku ei nyt ole ihan hyvin. Hiukset lähti, väsytti, ärsytti ja oli vaan kaiken kaikkiaan hankalaa.

Muutaman ihanan ihmiskohtaamisen siivittämänä päätin karsia päivittäisestä elämästäni ne viimeisetkin hyvänmakuiset asiat, eli maidon ja sokerin.

Maidoton, viljaton ja sokeriton, mitä sitä muka enää jää jäljelle? Ei juuri mitään, joku sanoisi - itse ajattelen että kaikki muu paitsi maito, vilja ja sokeri.

Hedelmät, marjat, vihannekset, pähkinät, siemenet, kahvi, soija, liha, kala, kananmunat, pavut, riisi, peruna, kaura, kaakao, avokado, maissi, suola... Ihan älyttömästi kaikkea.

paleo suklaakakku
Ja niistä minä sitten tein ihan hemmetin hyvän suklaakakun. Pehmeän, makean, suloisen ja hymyilyttävän suklaakakun. Ei mitään banaanilettuhommia, vaan oikean kakun. Sellaisen mikä hymyilyttää vielä syömisen jälkeenkin. Ei päänsärkyä, pahaa mieltä, kipeää mahaa tai huonoa oloa.

Sanon jo nyt, ettei se ole helppo ja nopea tehdä. Hunajamarinoidut broilerinsuikaleet ja pakastealtaan vadelmapullat ovat helppoja ja nopeita. Syö niitä jos tekee mieli, mutta minä syön maailman kivoimman suklaakakun.

Ajan lisäksi tarvitset kakun tekemiseen useamman kulhon, raastinraudan ja mahdollisimman tehokkaan blenderin. Okei, supertehokkaan blenderin. Sen puuttuessa voit tehdä taatelitahnan kuten minä, eli hitaasti ja sotkuisesti pienissä erissä ihan tavallisella blenderillä.

Kuivat aineet
2,5 dl mantelijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
(1tl ksantaania)

Märät aineet
1 avokado tai keitetty punajuuri
1 dl hunajaa
2 dl kookosöljyä
2 prk omenapilttiä (tai muuta hedelmäsosetta tai -tahnaa)
5 munaa

Lisäksi
1 dl pähkinärouhetta
(0,5 dl muita sattumia, itse käytin kuivatun luumun paloja)
7 dl raastettua kesäkurpitsaa

Kuorrutus
200 g taateleita (vedessä mielellään yön yli liotettuna)
suolaa
vaniljaa
1 dl hunajaa
1 kypsä avokado
2 dl tummaa kaakaojauhetta

Kostutus
1 rkl pikakahvia
2 rkl vettä
1 rkl hunajaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa (ne on hyvä siivilöidä astiaan). Ksantaani ei ole pakollinen, mutta se parantaa kakun rakennetta.
2. Sekoita märät aineet blenderissä tasaiseksi massaksi. Lisää kookosöljy blenderiin mielellään juoksevana.
3. Lisää märät aineet kuivien sekaan suureen kulhoon ja sekoita koko massa tasaiseksi taikinaksi.
4. Lisää sekaan pähkinärouhe, sattumat ja kesäkurpitsaraaste. Sekoita koko komeus. Taikina saa olla melko paksua.
5. Voitele kaksi irtopohjavuokaa ja jaa taikina niihin tasaisesti.
6. Paista kakkuja 175C n. 40 min.

7. Valmista kuorrutus. Jos et ole muistanut liottaa kuivattuja taateleita, voit käyttää niitä pari minuuttia mikrossa veden kera, jotta taatelit pehmenevät.
8. Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet blenderissä mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Jos et omista esim. Vitamix-tyyppistä superblenderiä, aja taatelit ja avokado ensin pienissä erissä mahdollisimman tasaiseksi (tarvittaessa lisää vettä). Lisää vasta sitten loput aineet ja sekoita samettiseksi massaksi.

9. Kokoa kakku. Irrota jäähtyneet kakut vuoistaan ja aseta toinen tarjoilualustalle. Kostuta kakun pinta reilusti kahviseoksolle. Lisää alemman kakun päälle n. 1/3 osa kuorruteesta ja aseta päälle toinen kakku. Kostuta senkin pintaa reilusti.
10. Kuorruta kakku lopulla kuorrutteella ja koristele esim. pähkinärouheella tai mustikoilla.

6 kommenttia :

  1. Oli muuten erinomaisen hyvää, nam!

    VastaaPoista
  2. Tekis ihan kuule mieli koittaa tätä vaikka ihan tavallisella kaikkiruokasella ruokavaliolla elänkin. Saattaa olla jopa aika hyvää, ja ehkä se kroppakin vähän kiittelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä suosittelen! Tuo kuorrutus ei itselläni onnistunut ihan super-täydellisesti, kun laitoin vahingossa tuplamäärän taatelia mutta hyvää se silti oli!

      PS. Nämä on hyviä myös muffinsseina, jos ei yksinään viitsi koko kaakkua syödä!

      Poista
  3. Puristetaanko kesäkurpitsaraaste kuivaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... minä en kyllä muistaakseni puristellut. Ihan vaan märkinä heitin sekaan.

      Poista